Svátek má: Markéta

Regiony

Velikost textu:

Hygienici pravidelně vyrážejí na kontroly stravovacích zařízení

Hygienici pravidelně vyrážejí na kontroly stravovacích zařízení

V prvním pololetí letošního roku proběhlo ve Středočeském kraji 869 kontrol souvisejících s veřejným stravováním. 

Ilustrační foto
13. července 2025 - 12:30

Středočeští hygienici pravidelně vyrážejí na kontroly stravovacích zařízení v kraji. Těch  od začátku roku do konce června provedli 869, přičemž nejvyšší počet plánovaných kontrol je pravidelně prováděn ve vyvařujících restauracích a provozovnách rychlého občerstvení. Za zjištěné nedostatky byly pak uloženy pokuty v celkové výši 520 800 Kč s tím, že v 173 dalších případech hygienici odhalená drobná pochybení vyřešili na místě domluvou.

K odstranění zjištěných závad bylo hygieniky v 1. pololetí letošního roku uloženo celkem 14 opatření spočívajících kupříkladu v neprodleném provedení sanitace  provozovny (3x), likvidaci potravin jiných než bezpečných nebo vyřazení potravin z uvádění na trh tj. např. s prošlým datem spotřeby, vykazující senzorické změny (celkem 5x), v pozastavení výkonu činnosti (5x) a v uložení náhrady nákladů dodatečné kontroly (1x). Plnění nařízených opatření je pak ověřováno opakovanými kontrolami.

K 30. 6. 2025 bylo rovněž provedeno 462 kontrol zaměřených na dodržování zákazu kouření v provozovnách stravovacích služeb a u 49 z nich (tedy cca v 11 %) hygienici shledali nedostatky. 


Další důležitou oblastí, na kterou se kontroly v prvním pololetí roku 2025 zaměřovaly, byly povinnosti provozovatelů potravinářských podniků používat ve všech fázích výroby, zpracování a distribuce potravin jen materiály a předměty určené pro styk s potravinami (FCM – food contact materials). Mezi nejběžnější FCM patří: stolní nádobí (talíře, hrnky, sklo, dřevo), jednorázové nádobí (plastové a papírové tácky, kelímky), obalový materiál (dortové krabice, potravinářské folie a balicí papír), provozní nádobí (hrnce, pánve) a další technologické vybavení kuchyní provozoven stravovacích služeb. Všechny tyto výrobky musí být nesmazatelně označeny symbolem vhodnosti pro styk s potravinami (pohárku s vidličkou). V této souvislosti bylo provedeno 482 kontrol a závady byly zjištěny ve 29 případech.

Stredoceskenovinky.cz informovala Dana Šalamunová, MBA, tisková mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze.

(jv,stredoceskenovinky.cz foto:khs)